Різдво Пресвятої Богородиці є великим святом, яке розпочинає у новому церковному році коло дванадцяти найбільших православних свят. І хоча нам достеменно не відомий ні точний рік, ні, тим більше, історичний день народження Діви Марії, однак ми знаємо, що ця подія сталася приблизно за два десятиліття до початку літочислення від Різдва Христового. Діва Марія є безпосереднім співтворцем історії нашого спасіння, спасіння людства.

Пречиста Діва Марія народилась у Галілейському місті Назареті від праведних батьків Іоакима та Анни. По батькові Вона походила від роду царського, по матері – від священицького. Із сьогоднішнього євангельського читання ми чуємо про любов і смирення – дві головні чесноти, які Діва Марія втілила в собі у найвищій мірі. І навіть до Її народження ці чесноти сповна виявили Її батьки через те, що довго й терпеливо зносили осуд і ганьбу, яка була щодо них серед народу через бездітність. Але вони щиро любили Господа, молилися за бажане батьківство, і Господь винагородив їх найвищим дарунком – Тією, Яка стала Матір’ю Спасителя людства.Свою доньку щасливі батьки назвали Марією. Ім’я «Марія» походить від слова з івриту зі значенням «володар», відповідно, ім’я Марія може розумітися як «володарка». Але найголовнішим Її ім’ям є Богоматір, бо Вона – Матір Господа. На спомин Різдва Пресвятої Богородиці з давніх-давен Церквою встановлено свято. Згадка про нього дійшла до нас із далекого IV століття, коли рівноапостольна Олена побудувала храм у пам'ять про Різдво Матері Божої.
Крізь століття людство зберегло любов й пошану до Божої Матері. Господь дарував Її людству як заступницю й молитовницю, як Матір світу, Яка, маючи сміливість перед Господом, благає за спасіння кожного із нас і подає захист усім, хто має у ньому потребу. У цей величний день, прославляючи Пресвяту Богородицю, з щирою молитвою звертаймося до Пречистої і шукаймо в Неї заступництва в усіх наших потребах душі і тіла.

Джерело

Scroll to top